Feel natural. Look classy.
Няма продукти в кутията.
Filters
Търси
ГРИЖА ЗА ДРЕХИТЕ ОТ ЛЕН

ГРИЖА ЗА ДРЕХИТЕ ОТ ЛЕН

Имате ли ленени дрехи в гардероба си? Как се грижите за тях?

Лято е! Най-накрая! Лятото е сезонът на горещите слънчеви дни, на дългите нощи и късите ръкави, на белите неутрални нюанси и шоколадовия загар.

Разпознаваме настъпването на лятото и с желанието да носим дрехи, които ни осигуряват максимален комфорт, лекота и удобство.  А ако има една материя, която най-много се свърза с лятото, то това е ТОЙ – негово величество ЛЕНЪТ.

Ленът е естествена материя, която си е практически вечна от гледна точка на тенденциите. Смята се, че ленът се използва като материя от близо 4 хилядолетия. Вярваме, че никога няма да излезе от мода. Единственият й едостатък е, че се мачка много. Но и това си има своя чар. Има два вида дами, които предпочитат да носят ленени дрехи. Ако не държат на изгладеното са непокисти, а ако видите дама с перфектно изгладена ленена рокля или елегантен костюм – то веднага трябва да ви стане ясно, че е перфекционистка.

Без значение от кой тип сте е време за вдъхновения. 

МАГИЯТА НА ЛЕНА се крие в:

• Здрава и дълготрайна материя;

• Поглъща влагата много по-добре и съхне бързо, което го прави идеалният плат за горещо и влажно време.

• Хипоалергенна, антибактериална, дишаща и лека материя;

• Ленът регулира телесната температура: през лятото ще ви разхлажда, а през зимата ще държи топло;

• Ленените материи стават по-красиви и меки с всяко следващо пране;

• Поддържа се изключително лесно, тъй като не задържа бактерии и вещества, причиняващи замърсяване;

• Растението лен е щадящо към природата - за отглеждането му се използва по-малко вода, често се разчита само на естественото дъждовно напояване.

Ленените дрехи – ГРИЖА ЗА ТЯХ

Всички знаем, че за да се грижи една дреха за нашия перфектен външен вид, е необходимо ние също да й отвърнем с грижа, която най-често се изразява в пране и гладене.

Пране: 

Първото и основно правило е винаги да проверявате инструкциите на етикета на дрехата. Въпреки, че много от тях могат да се перат в пералнята, има и дрехи, които са с по-специфични шевове или в комбинация с други материи и изискват по-голямо внимание.

Хубавото на лена е, че колкото повече се пере, толкова по-мек става!

Когато перете ленените си облекла в пералня трябва да имате предвид, че белият и избеленият лен може да се перат при температури до максимум 60 °C, а оцветеният лен – до 40 °C с прах за деликатно пране без агенти за блясък.

TIPS: За да проверите цветоустойчивостта, сложете ъгълчето на дрехата между два слоя бял плат и гладете с гореща ютия. Ако цветът остави отпечатък върху белия плат, материалът губи цвят.

Не перете наведнъж много дрехи заедно с лененото си облекло, защото то трябва да се движи по-свободно, в противен случай рискувате да се получи усукване и дрехата да си промени формата.

Ленът се сбръчква много лесно и трябва да се центрофугира при ниска скорост в пералнята или изобщо да не се центрофугира. Ако изберете програма за половин пране и накисването преди това със сигурност ще намалите намачкването.

TIPS (Допълнителен съвет): Ленът се глади по-лесно, ако добавите нишесте преди последния цикъл на плакнене.

Не забравяйте да обърнете внимание на дрехите, които ще перете заедно с ленените си – съобразете материите и цветовете.

 

Сушене: 

 

Най-добре е ленът да се суши на простора. Изгладете го с ръце и му придайте форма, преди да го окачите. Избягвайте употребата на щипки, защото и след тяхната употреба остават отпечатъци.

TIPS: За ленените дрехи препоръчваме подплатени закачалки, те предпазват от намачкване или деформиране.

Възможно е сушенето и в сушилня, но не забравяйте да използвате по-ниска температура и да извадите дрехата, докато е все още леко влажна.

 

Гладене: 

Всички сме наясно колко лесно се мачка и колко трудно се глади ленът.

Ето няколко стъпки, които ще улеснят ежедневието ви:

-         Най-добрият начин за гладене е винаги с обърната на обратно дреха. С това предпазвате дрехата от избледняване на цветовете.

-         Напръскате дрехата с вода, ленените дрехи трябва да се гладят, докато са влажни. По този начин справянето, дори с упоритите гънки, е по-лесно.

-         Настроите ютията на ниска температура, като за по-голямо улеснение използвайте пара. Ако гладите риза започнете от яката и продължете с джобовете и ръкавите като използвате лек натиск. Следвайте линиите и шева на дрехата.

-         Не бързайте да местите дрехата от дъската, след като я изгладите. Оставете е за поне 5 минути, докато изстине в противен случай рискувате отново бързо намачкване.

 

Разбира се, Винаги може да ги дадете на химическо чистене. Не че има голяма полза – така или иначе бързо се измачкват.

Добави коментар